OUG nr.207 si noile conditii de eliberare a pasapoartelor

Noi reglementari cu privire la eliberarea pasapoartelor pentru romanii aflati in Italia. Ambasada Romaniei la Roma pune la dispozitia cetatenilor romani rezidenti in Italia toate informatiile necesare pentru obtinerea pasapoartelor; o dispozitie noua care afecteaza atat buzunarul cat si timpul romanilor in Italia este imposibilitatea obtinerii pasaportului prin mandatar in Romania. In cele ce urmeaza sunt prezentate toate dispozitiile OUG nr. 207, in vigoare incepand cu 10 decembrie 2008, precum si actele necesare in cazul obtinerii pasaportului la Ambasada :

“La data de 10 decembrie 2008 a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 207 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, care vizează următoarele aspecte:

1. – nu mai este posibilă obţinerea paşapoartelor prin mandatar cu procură specială;

2. – valabilitatea paşaportului simplu temporar va fi de până la 6 luni, iar acest document va fi eliberat începând cu data punerii în circulaţie a paşapoartelor electronice, care va fi stabilită prin hotarâre a guvernului.

Astfel, cetăţenii români rezidenţi în Italia, dar care au domiciliul în România şi care au nevoie de paşaport pot depune personal cererea pentru un nou paşaport la Secţia Consulară a Ambasadei României in Italia sau la oficiile consulare ale României la Milano şi Torino. Acestea o vor transmite în ţară autorităţilor competente, împreună cu documentaţia aferentă. Noul paşaport va fi remis tot prin intermediul misiunii diplomatice sau oficiului consular. Timpul de soluţionare a cererilor de paşapoarte este de circa 30 – 40 zile lucrătoare de la data depunerii actelor. La expirarea valabilităţii pasaportului actual este necesară obţinerea unui nou paşaport întrucât acesta nu mai poate fi prelungit.

Ce aveţi de făcut dacă aveţi nevoie de un nou paşaport simplu

  • Să vă prezentaţi personal la misiunea diplomatică sau oficiile consulare ale României în Italia şi să depuneţi direct cererea pentru eliberarea unui nou paşaport simplu, împreună cu :

1 certificatul de nastere romanesc in original şi două fotocopii;

2 certificatul de casatorie romanesc in original (pt. cei casatoriti si pt cei vaduvi) şi două fotocopii,

3 sentinta de divort ramasa definitiva in original (pt. cei divortati) şi două fotocopii;

4 certificatul de deces romanesc al sotului/sotiei, in original (pt. cei vaduvi) şi două fotocopii;

5pasaportul vechi in original si 2 fotocopii (primele 4 pagini);

6 buletinele sau cartile de identitate romanesti, valabile, in original şi două fotocopii. În cazul în care documentul în cauză nu există sau este expirat, solicitantul va trebui să întocmească o procură specială pentru obţinerea carţii de identitate din România. Actele de paşaport se pot depune numai după ce se obţine cartea de identitate;

7 ) 4 fotografii color, recente, tip pasaport (3,5 x 4,5). Fotografiile trebuie să reprezinte fizionomia actuală a titularului şi să fie realizate din faţă, pe un fond clar, neutru şi de o singură culoare, astfel încât să permită identificarea conturului capului. Titularul nu trebuie să aibă capul acoperit şi ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună;

8 ) formularul model 1 sau 3 ( pentru cei care au pasaportul pierdut in Italia ) completat in 3 exemplare. ( se primeste de la consulat )

9 ) in cazul in care pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original, raportul politiei sau al carabinierilor eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt

Taxele consulare percepute sunt următoarele: 60 euro pentru eliberarea paşaportului. Pasaportul soseste din Romania in circa 30 – 40 zile lucratoare de la data depunerii actelor

  • Ambasada şi consulatele vă vor prelua cererea şi o vor transmite Direcţiei Generale de Paşapoarte din România;
  • Autorităţile competente din România vor transmite noul paşaport oficiului consular respectiv, de la care îl puteţi prelua.
  • Dacă nu aveţi timp să aşteptaţi noul paşaport, puteţi solicita eliberarea imediată a unui titlu de călătorie cu care vă puteţi deplasa în ţară unde veţi obţine direct paşaportul.

Obţinerea unui nou paşaport simplu nu se poate face prin împuternicirea unei alte persoane aflată în România.” (sursa Ambasada Romaniei la Roma )

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *