Martisor – o sarbatoare romaneasca

1 Martie sau Martisor o sarbatoare romanesca ce trebuie sa fie prezentata, cunoscuta si celebrata in orice parte a lumii.

“Muzeul Naţional de Geologie organizează în perioada 27 februarie – 8 martie a.c. Târgul de Mărţişor. Sărbătoarea primăverii şi a prospeţimii, Mărţişorul este o tradiţie românească veche de peste 8.000 de ani. Femeile dace, de exemplu, purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşii şi albe pentru a avea noroc şi un an productiv. Mai nou, doamnele preferă să poarte şnurul alb-roşu, reprezentativ pentru această sărbătoare, în asociere cu anumite obiecte de podoabă.

Târgul de Mărţişor organizat la Muzeul Naţional de Geologie pune la dispoziţie o gamă largă de obiecte pe care le puteţi face cadou, de la flori de mină şi elemente de decoraţiuni interioare: piramide, sfere, obeliscuri, păsări de piatră, până la obiectele de podoabă atât de îndrăgite de doamne: coliere şi cercei, inele şi brăţări, pandantive şi broşe din cristale naturale şi şlefuite etc. Târgul este deschis zilnic, în perioada 27 februarie – 8 martie, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Preţul de acces este de 6 lei/adult şi 3 lei/redus. Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.”(sursa: Agentia Romana de Presa “Asii Romani“)

In Italia mai multe asociatii din Roma au sarbatorit ieri Martisorul:

“Sarbatoarea Martisorului

Centrul Cultural “Dialogo Italia – Romania”, Asociaţia studenţilor “Spiru Haret”, Asociaţia socio culturală “Vocea Românilor”, Asociaţia “EuRomeni din Italia”, Asociaţia “Lumea Copiilor” onlus şi Asociaţia “Amici della Romania” vă invită Duminică 1 Martie la orele 11.00, în Sala Multifuncţională din Via di Monte Giordano, la conferinţa de presă ce premergătoare inaugurării expoziţiei cu tema “Sărbătoarea Mărţişorului” – un eveniment ce are drept scop prezentarea unei mici părţi din tradiţiile şi cultura română locuitorilor din Roma.

Evenimentul se desfăşoară sub patrociniul Primăriei din Roma şi al Ambasadei Române în Italia. Au fost invitate autorităţi române şi italiene.
În acelaşi timp, mai multe cupluri de tineri şi tinere, îmbrăcate în costume populare, vor darui mărţişoare trecătorilor în unele pieţe  din Roma (Piazza Navona, Piazza del Popolo, Piazza Venezia, Piazza di Spagna, Campo de’ Fiori) şi în locurile unde se întâlnesc românii.” (sursa: Asociatia socio-culturala Vocea Romanilor)

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *